Waarom bewegen zo gezond is

Van oudsher staat Nederland bekend als een sportieve natie. En dat blijkt ook in de praktijk. Want ondanks de bescheiden afmetingen van het land, scoren onze atleten telkens weer hoog op wereldwijde sportevenementen zoals Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Daar mogen we best trots op zijn, want al die beweging is ook nog eens goed voor de volksgezondheid.

Artsen laten er namelijk geen misverstand over bestaan: bewegen is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om gezond oud te worden. Uit onderzoek blijkt dat stilzitten funest is voor onze lichamelijke gesteldheid en leidt tot een breed spectrum aan gezondheidsklachten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Kleine veranderingen geven een groot resultaat

Bewegen is dus het devies. Volgens doctoren doen we dat het liefst minstens 5 dagen per week een half uur per dag. Dit halve uur beweegactiviteit hoeft overigens niet in één keer plaats te vinden, maar mag ook verspreid worden over meerdere beweegmomentjes. Doe ’s ochtends bijvoorbeeld 10 minuten ochtendgymnastiek, ga in de middagpauze 10 minuten wandelen en fiets aan het einde van de dag 10 minuten terug naar huis. Zo haal je bijna ongemerkt het doel van een half uur beweging per dag.

Van die kleine verandering in levensstijl ervaren we op termijn grote voordelen. Bewegen helpt namelijk niet alleen om lichamelijke ziektebeelden zoals diabetes en hart- en vaatziektes te voorkomen, maar vermindert ook stress en ongewenste psychische klachten. En niet onbelangrijk: in zijn algemeenheid zitten we een stuk lekkerder in ons vel. Want door de beweging zijn onze spieren sterker, onze conditie groter en ons humeur beter. Voldoende bewegen is dus zeker de moeite waard!

Welke sport kies jij? De keuze is reuze!

Gezien de grote voordelen van bewegen is sport een van de gezondste dingen die je kunt doen. In Nederland staan zo’n 5 miljoen mensen ingeschreven bij een van de 35.000 sportverenigingen in ons land. Op een populatie van 16 miljoen mensen betekent dit dat bijna 1 op de 3 Nederlanders sport. En dat is gelukkig best veel.

Doe jij echter nog niet aan sport? Dat is zonde, want dan mis je veel van de bovengenoemde voordelen. Sporten kan daarbij ook nog eens erg leuk zijn en je in contact brengen met gelijkgestemde mensen. Zelfs als je denkt dat je niet sportief aangelegd bent, is er altijd wel een sport of bewegingsactiviteit waar je plezier aan zult beleven.

Maak gebruik van onze handige tips

En kun je hierbij wel wat inspiratie gebruiken? Dan lees je gewoon de blogs van Time Out Sport. Wij schrijven over de leukste activiteiten en producten waarmee jij jouw leven een nieuwe impuls kunt geven. Dit kan heel breed zijn, want gezondheid komt op velerlei manieren tot uiting. Van beautyproducten die je huid laten stralen tot de voordeligste weekendjes weg om even helemaal tot rust te komen: wij geven je de beste tips & tricks!