De verslavingszorg helpt je er weer bovenop

Het meest kwalijke aan een verslaving is het feit dat het de regie overneemt. Jij bepaalt niet meer wat je doet en wanneer je het doet. Je verslaving dicteert je leven en jij hobbelt er een beetje achteraan. Veel mensen denken dat verslavingen niet erg zijn op het moment dat er geen risico is voor je gezondheid. Als iemand verslaafd is aan drugs of alcohol, dan is iedereen het er wel over eens dat dat slecht is, want het is immers slecht voor je gezondheid. Het is een aanval op je lichaam als je teveel van deze schadelijke middelen gebruikt. Het gevolg is daardoor heel helder zichtbaar waardoor het ook gemakkelijk is om te zeggen dat de verslaving slecht is en dat er iets aan moet gebeuren. Voor deze mensen is de verslavingszorg uitgevonden. Maar je hebt ook verslavingen waarbij de gevolgen minder zichtbaar zijn, omdat de gezondheid niet op een directe manier in het geding is. Als je bijvoorbeeld verslaafd bent aan seks of internet of gamen, dan hebben die verslavingen dus geen directe impact op je gezondheid. Seks is niet slecht voor je, internet is ook niet slecht voor je en gamen heeft ook geen directe nadelige impact. Maar het punt is dat dit soort verslavingen, gelijk aan de bovenstaande verslavingen, je leven overnemen. Op een gegeven moment kun je niet meer zonder een spelletje of zonder seks, net zoals andere verslaafden niet meer zonder drank of drugs kunnen. De behoefte begint je leven te domineren. Het nemen van te veel drank heeft een directe impact op je gezondheid, maar als je niet kunt stoppen met gamen of als je urenlang achter het internet zit, dan gaat het je leven ook domineren. Hierdoor eet je minder of minder gezond. Je slaat wellicht hele maaltijden over, je slaapt niet goed, je hebt minder sociaal contact, je komt niet meer buiten, et cetera. Je gaat wellicht niet meer naar je werk waardoor je helemaal in een sociaal isolement terecht komt en zo kom je snel in een neerwaartse spiraal terecht waar je alleen met behulp van de verslavingszorg uit kunt komen. Een verslaving heeft een grip op je geest en het is dus lang niet altijd alleen een fysieke afhankelijkheid die mensen verslaafd maakt. Het is juist de geestelijke afhankelijkheid die maakt dat de verslavingszorg zo belangrijk is. Het fysieke aspect is relatief eenvoudig te behandelen. Dat is niets anders dan een kwestie van afkicken. Maar om je geestelijke verslaving onder controle te krijgen, dat vergt veel inspanning van de verslavingszorg.

Waar kunnen mensen terecht als ze op zoek zijn naar verslavingszorg?

Mocht iemand een verslaving hebben waar ze zelf niet vanaf kunnen komen, dan kunnen ze voor verslavingszorg terecht bij SolutionS. Dit is een afkickkliniek in Voorthuizen. Hier kun je terecht als je verslaafd bent aan een bepaald middel zoals:

  • Drugs
  • Alcohol
  • Medicijnen

Maar je kunt hier dus ook terecht voor verslavingszorg als je een probleem hebt met een gedragsverslaving zoals:

  • Seks
  • Internet
  • Gamen
  • Gokken

Voor al dit soort verslavingen kun je gebruik maken van verslavingszorg in Voorthuizen. Als je meer wilt weten, dan kun je ook altijd eerst even een kijkje nemen op de site van solutions-center.nl. Mocht je niet zeker zijn of je verslaafd bent of niet, dan vind je op de site ook zelftest. Hiermee kun je aan de hand van vragen ontdekken of je verslaafd bent.

Vraag via de site een intakegesprek aan

Als je op de site van SolutionS kijkt, dan zie je dat je daar ook meteen een intakegesprek kunt aanvragen. Maak hier gebruik van als je op zoek bent naar verslavingszorg.